Buchete_cum au fost ?!

Un prim articol pe acest blog de invatat … putina istorie cum se spune … ca nu poti sa faci ceva, daca nu stii ce a fost inaintea ta! Legat de buchete … o clasificare cu tipologiile de buchete si evolutie, urmand ca in articolul urmator sa scriu ceva despre o tipologie standard pentru un buchet contemporan.

Cu siguranta … ati fost pe un camp cu flori si nu ati rezistat tentatiei de a face un mic buchet … toti am facut asta…

Etimologie: buchet vine din franceza, ” bosquet” care inseamna ” mica padure ” .

Voi scrie cate putin despre flori si implicit despre buchete din Antichitate pana in 1980 … pe scurt, cum au evoluat ca forma si simbolistica si mai ales ce au insemnat in viata oamenilor.

Mai jos, povestea intreaga :

1. MESOPOTAMIA (Irak-ul de azi) … cred ca ati citit cu totii despre palatele si gradinile minunate, pline de flori si vegetatie luxurianta. Aici  s-au descoperit urme de ghirlande, buchete, aranjamente …iar,  tipologia primului buchet, preluata mai tarziu de egipteni, isi are origini tot aici.

2. EGIPT –  buchetul tip EGIPTEAN – un tros in care florile sunt puse in ordinea importantei, pe layere circulare unul peste altul. Floarea sacra la egipteni LOTUSUL (proiectia lui Ra pe Pamant) este mereu asezata in varful piramidei. Astfel de buchete erau folosite la ceremonii importante pentru lumea egipteana.

3. GRECIA ANTICA – florile se vindeau in spatiul public, si faceau parte din viata oamenilor. IMPORTANTA in aceasta perioada este diferentierea intre MASCULIN si FEMININ … florile doamnelor erau viu colorate si pline de diversitate, in timp ce domnii se folosesc mai mult de plante fara floare.

4. ROMA ANTICA – florile devin simbol al opulentei si luxului.

5. EVUL MEDIU – ca in toate artele, Evul Mediu vine cu un declin in cultura florilor. Totusi, biserica atotstapanitoare in perioada aceea, preia din simbolistica florilor pentru propriile doctrine: trandafirul alb – simbol al Fecioarei Maria si cel rosu- simbol al lui Iisus. Astfel, trandafirul, altadata cel mai popular in Roma Antica, devine simbolul Bisericii.

6. RENASTEREA – reinfloresc florile, daca pot sa spun asa … ca dealtfel si toate artele. Aranjamentele si decorul cu flori, devin un statement in societate. Floarea soarelui este una din florile cele mai populare.

7. BAROC si ROCOCO – o perioada plina de bogatie si opulenta in arte, dar si in lucrul cu florile … acum ajung in Europa florile exotice, care la randul lor starnesc noi trend-uri in modul de decor al interioarelor. Sunt doua tipologii de buchete importante in aceasta perioada: Pompadour si Cotillion, ambele cu origini in Franta – centrul cochetariei si al modei.

– buchetul tip POMPADOUR: dantela si flori intr-un buchet de oferit.

– buchetul tip COTILLION: a fost facut celebru datorita valsului Cotillion, sau „valsul florilor” … cand un domn invita o doamna la dans, acesta ii ofera un mic buchet, urmand ca doamna care colecta cele mai multe buchete Cotillion sa fie desemnata regina serii de bal.


8. perioada INDUSTRIALIZARII … primul magazin de flori in PARIS, Madame PREVOST, care a devenit celebra pentru buchetele ei care tineau mai mult de 1 zi – puse in vaza cu apa, tineau inca 3-4 zile. In aceasta perioada in Germania apare buchetul tip BIEDERMIER, intitulat asfel dupa epoca Biedermier in Germania (perioada in care a aparut si de unde s-a raspandit in Europa).

– buchetul tip BIEDERMIER … flori ordonate, asezate in cercuri concentrice.

9. ROMANTISM … cu sloganul ” FLORILE SUNT LA MODA !!! „ … buchete care sa exprime emotii.

10. 1920 … simplitate … buchetul tip PIRAMIDA, cu un singur tip de floare, trandafir sau garoafa.

11. 1960 – 1980 … stiluri noi libere in care CONTRASTUL este foarte important: contrast de materiale, flori, texturi si culoare.

stilul DECORATIV … cu inspiratie IKEBANA (Japonia), in care floarea are o simbolistica si o destinatie precisa.

stilul TRANSPARENT … in Germania, un stil mai liber in care se folosesc atat florile, frunzele, tulpinile etc.

Credits:

_ WIKIPEDIA

_ LIFE 3 – BOUQUETS, stichting kunstboek, 2006

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s