Elemente ale design-ului floral

Elemente ale design-ului floral … cateva lucruri importante de care trebuie tinut cont in momentul in care facem o compozitie clasica sau contemporana. Sunt principii general valabile, nu doar pentru arta florala, dar cred pentru arte in general.

Ce am sa punctez mai jos, sunt cateva elemente importante pentru design floral: LINIE, FORMA, SUPRAFATA, TEXTURA, CULOARE, SPATIU. Aceste elemente directioneaza, definesc, adapteaza si incadreaza compozitia florala in ansamblul ei!

Mai jos, cateva lucruri despre fiecare din componentele mentionate mai sus:

1. LINIA : uneste doua puncte de interes … de la A la B, sugereaza miscarea si interactiunea dintre aceste puncte.

Poate fi dreapta, curba, continua sau intrerupta, verticala sau orizontala, subtire sau groasa … si cel mai important lucru este caracterizata in ansamblu de cele 2 dimensiuni  – axa X respectiv Y.

2. FORMA : este caracterizata de ADANCIME, a treia dimeniune … axele X, Y si Z. Este caracterizata de un punct focal (de interes), de plan principal si planuri intermediare.

3. SUPRAFATA (Patterns) : se refera in general la lucruri clar definite de cele mai multe ori caracterizate de monotonie si uniformitate. Poate fi continua, rara, deasa, regulara sau iregulara. De cele mai multe ori da consistenta si pune bazele compozitiei !

4. TEXTURA: este o componenta strans legat de simtul tactil si vizual … este vorba despre detaliu, despre felul in care o suprafata din compozitie se poate simti. Pana la urma cred ca textura face o compozitie comuna sau extraordinara. Detaliile in arta florala sunt extrem de importante! … deoarece armonia intr-o compozitie florala este de cele mai multe ori afectata de relationarea si interactiunea dintre diferite texturi in compozitie.

5. CULOAREA: este componenta care atrage vizual … si care genereaza o reactie puternica. De cele mai multe ori culoarea ofera succesul sau esecul unei compozitii florale !

6. SPATIUL: este componenta care controleaza si dicteaza proportia … o compozitie amplasata undeva – in spatiu … o compozitie care se relationeaza la mediul inconjurator … o compozitie care este generata pana la urma de acesta. Spatiul infinit, dar care defineste pana la urma comozitia florala !

CREDITS:

_schite YaU flori

_ WIKIPEDIA

_ THE COMPLETE FLOWER ARRANGER, Amalie Adler, The Murray Printing Company, 1975

Reclame

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s