Cercul cromatic

Despre CULOARE  … odata ce intelegi cercul cromatic … lucrurile nu mai sunt atat de incalcite !

Trebuie spus ca totul pleaca de la cele 3 culori primare: ROSU, ALBASTRU si GALBEN. Acestea sunt culori care nu se pot obtine din alte nunate, dar genereaza restul de gama cromatica … si mai trebuie mentionate nonculorileALB (presupune prezenta tuturor culorilor) /  NEGRU (e lipsa de culoare) /  GRI.

Plecand de la rosu, albastru si galben, pozitionate echidistant pe un cerc se obtine, prin combinatii succesive stanga / dreapta, sus / jos … CERCUL CROMATIC.

Pe acest cerc, daca imaginam o diagonala avem: sectorul CALD (rosu, orange, galben) – culorile feminine, respectiv sectorul RECE (albastru, verde, violet) – culorile masculine.

Pe fiecare raza a cercului exista 4 paliere de intensitate a nuantei: HUE – culoarea de baza, TINT – spre exteriorul cercului – nuantele de pastel, SHADE si TONE – spre interiorul cercului – nuantele inchise.

Despre felul in care aceste nuante se pot combina, mai jos:

Toate culorile prezente pe acest CERC CROMATIC, se pot combina in diverse modalitati, insa exista 2 principii general valabile de la care se pot face  variatiuni:

1. Combinatii de culori MONOCROMATICE (ton pe ton): se combina intre 2-4 paliere radiale de culoare, aflate in imediata vecinatate. Este o combinatie foarte uniforma, clasica si conservatoare, insa asta nu inseamna ca nu se poate folosi o combinatie monocromatica pentru o compozitie contemporana!

2. Combinatii de culori COMPLEMENTARE: exista doua modalitati foarte des folosite in astfel de combinatii:

_complementare DIAGONAL : 2-4 nuante … 2 aflate pe o diagonala a cercului (orage – navy), si inca 1-2 nuante aflate in imediata vecinatate a uneia dintre nuantele initiale (ivory);

_complementare TRIUNGHIULAR: 2-4 nuante … 3 aflate in triunghi echilateral (orange – blueviolet – olive), si inca o nuanta adiacenta uneia dintre ele;

Este important ca in orice combinatie sa se foloseasca tonuri diferite de pe raza cercului cromatic (TINT / HUE / SHADE / TONE).

Cam asta e in linii mari ABC-ul … de aici variatiuni pe aceeasi tema … sper sa va fi starnit interesul 🙂 !

CREDITS:

_WIKIPEDIA

_ THE COMPLETE FLOWER ARRANGER, Amalie Adler, The Murray Printing Company, 1975

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s